17 de jul. 2013

Les actes de Ple antigues dels municipis de Cerdanya en línia


 
Al llarg de la primera meitat d’aquest any s’han digitalitzat fins a 244 llibres d’actes de les poblacions següents: Ger, Montellà-Martinet, Fontanals, Bolvir, Isòvol, Urús, Das, Alp, Vilallobent i Víllec-Estana. Aquests llibres daten d’entre d’entre 1865 i 2007. En total s’han reproduït més de 27.000 pàgines d’informació.

Un cop digitalitzades, les actes del Ple dels municipi passen a formar part del fons de complement de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya i són consultables per tothom a través del cercador d’arxius i documents de la Xarxa d’Arxius Comarcals “Arxius en línia”.

La digitalització d’actes municipals es va iniciar amb els Plans d’Ocupació de l’any 2011 amb la digitalització de les actes de Ple dels ajuntaments de Llívia, Prats i Sansor i Puigcerdà, avui també consultables per Internet.

El valor d’aquest treball consisteix en la preservació i difusió d’una documentació cabdal per a la història dels pobles atès que conté informació sobre els esdeveniments més importants occorreguts als municipis. Amb tota aquesta informació podríem generar un fotografía exactíssima de la història recent de Cerdanya des de finals del segle XIX fins avui mateix amb detalls sobre l’evolució de les activitats econòmiques, transformació dels serveis municipals, creixement urbanístic de les poblacions, esdeveniments durant Guerra Civil, activitat política, etc.

Des del l’Arxiu entenem l’accés a la documentació pública, actual i antiga, de dues maneres diferents i complementàries: per una banda la garantia dels drets dels ciutadans a través del coneixement de les decisions preses per l’administració, i per l’altra com una eina per a la recerca històrica.

Esperem que en següents campanyes de digitalització poguem completar la reproducció dels llibres d’actes de Ple de tots els ajuntament de Cerdanya que ens manquen.

Per accedir a les actes digitalitzades entreu al cercador Arxius en línia Aquesta feina s'ha pogut fer gràcies al Consell Comarcal de la Cerdanya que ha participat en el  Programa de Cooperació Social (SOC) a través del qual s’han ocupat persones en situació d’atur en tasques d’interès pels municipis de la Comarca.
 


Una d’aquestes persones s’ha destinat a la digitalització de documentació municipal. Des de l’Arxiu hem dirigit i coordinat les tasques de digitalització i els ajuntaments interessats en acollir-s’hi ens han cedit temporalment la documentació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada