19 de juny 2013

Google i el Cervell Mundial


Ahir, l'espai Sense Ficció de TV3 va emetre un documental interessantíssim sobre el projecte Google Llibres titulat Google i el cervell mundial. Aquest documental ens fa reflexionar sobre l'enorme potencial que té el tractament informàtic de les dades contingudes als llibres, on es concentra tot el coneixement generat per la humanitat al llarg de la seva existència. Google, ens etèri que no sabem on comença i on acaba i que utilitzem diàriament, pretén amb el projecte Google Books alimentar amb el coneixement mundial un cervell informàtic el potencial del qual encara no podem ni imaginar.




Molts de nosaltres sóm usuaris assidus del servei Google Books perquè ens facilita enormement la feina i la recerca, però essent aquest servei gratuït i coneixedora del que costa digitalitzar en massa qualsevol material escrit, em vé al cap ràpidament la pregunta... Perquè una empresa com Google, l’objectiu de la qual és, com a mínim, fer diners, inverteix en aquest projecte milions de dòllars? On és el guany que n’espera?  

La societat ja ha reaccionat contra aquest projecte d’objectiu una mica fosc. En primer terme autors i editors han portat als tribunals al Gegant per motius de Copyrigt i drets d’autor, i en segon terme, les adminsitracions nord americanes i europees s’han espavilat a impulsar els seus pròpis projectes de digitalització del patrimoni bibliogràfic. Així s’assegura el control públic del coneixement en xarxa i s’evita un possible monopòli del coneixement per part d’una corporació privada.

En qualsevol cas, continuarem utilitzant Google Books per la comoditat d’accedir ràpidament a molts recursos d’informació, i continuarem alimentant al Gegant de tota aquella informació derivada de les nostres recerques, dels nostres interessos, de les nostres inquietuds... és clar!!... potser és aquí el negoci! Quina por.
Us recomano el documental, que dit sigui de pas, és fet per una productora catalana.

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Benvolguda Erola,
    Doncs sí, jo també el vaig veure i em va agradar prou, si bé s'hi dóna una imatge de Google com a aspirant a Big Brother que no acabo d'entendre d'on surt, perquè, en el fons, no va fer res per guanyar-se aquesta mala fama. Potser perquè no va tenir temps o perquè no li ho van deixar fer, és cert.

    La malfiança de fons del documental m'irrita. Jo crec que hi ha gent filantropa, que es gasta diners en favor dels altres per convenciment ètic o d'ideals, sense esperar rebre'n res a canvi; com a mínim, material. Si hi ha il•luminats d'aquest estil, potser també hi ha corporacions que podríem anomenar, més o menys, filantropes o d'esperit filantrop. La Creu Roja potser n'és una. La Wikipedia, potser una altra. Google en té molts, de diners, que guanya legalment, i seria una de les corporacions que podria 'llençar' peles a cabassos en favor, tan sols, d'unes idees.

    (Deixa’m fer un incís: unes idees, per altra banda, molt esteses en el món hàcker, del qual formen part els amos de Google i la majoria de cervells innovadors del món internet. Unes idees prou consistents per acabar formant una ideologia. Només cal informar-se del que s’anomena ‘ètica hàcker’, que algun especialista troba en el fons dels nous moviments socials i que relaciona amb el moviment llibertari. Llanço l’ham per si algú hi vol picar: Pekka Himanen, "La ética del hacker y el espíritu de la era de la información". Val la pena.)

    Perdona, que surto de mare. Tornant al tema d’idealisme i dilapidació, és una actitud que les altres empreses no arriben a entendre. I, pel que intueixo, la majoria d'espectadors del documental de dimarts, tampoc. ¿Tan escèptics ens hem tornat, que a tota iniciativa altruista li hem de cercar l'interès econòmic?

    ¿I si Google volia cobrar per l'accés al coneixement? Bé, accepto que, llavors, la idea de Google no hauria esdevingut una gran biblioteca universal, sinó una gran llibreria universal. Gat per llebre, cert, però ¡¿tan preocupant hauria estat el resultat?! ¡¿Tan totalitari hauria estat el món a partir d’aleshores!?

    La conclusió a què arribo és que l'aspiració de Google, en principi, de posar tot el coneixement a la xarxa, gratuïtament, era lloable, i no pot ser que quedi en via morta. S'ha de realitzar, en favor del progrés, la faci Google mateix o les biblioteques de tot el món, tant me fa. Digues-me idealista o naif o retro... O anarca o inconformista.

    I, alhora, els autors tenen dret a cobrar per la seva feina i guanyar-se la vida escrivint, perquè tots en sortim beneficiats. Els interessos de les editorials... Bé, em sembla que formen part d'un debat diferent.

    ¿Com conciliem totes dues postures? Crec que el que toca és actualitzar els drets d'autor (¿o, potser, només el copyright?) fent un acord internacional, una nova Convenció de Barna. La iniciativa CC o la de Copyleft són vies interessants. Els drets de propietat intel•lectual no poden continuar com fins ara, perquè, per una banda, ja no són tan eficaços per als autors i, per l’altra, són una trava cada cop més sensible per al món de les difusió de coneixement.

    En altres paraules, que ara ja ningú en queda content. I, a sobre, ves a saber per què, hi ha gent que ens fa agafar por.

    ResponElimina