12 d’abr. 2012

Les Comarques Oblidades reivindicades per Josep Zulueta l'any 1890

Fa un parell d'anys, l'historiador alturgellenc Carles Gascón va publicar un recull d'articles escrits per en Josep Zulueta i Gomis l'any 1890 amb el títol "Comaques Oblidades. Josep Zulueta i el Pirineu, l'any 1890". Es tracta d'una sèrie d'articles apareguts a La Vanguardia al llarg de l'any 1890 en què l'advocat, polític republicà i candidat a Corts per la circumscripció de La Seu d'Urgell critica l'estat d'abandó de les comarques de l'alta conca del Segre. Com a il•lustrat i home d'idees avançades, Zulueta creu en els avenços científics, en les millores tècniques i pensa que per al desenvolupament del territori és imprescindible la millora de les comunicacions. Veu i entén que la prosperitat econòmica vindrà de poder connectar els productors del Pirineu amb els grans mercats de la ciutat, fins i tot assenyala que les comunicacions també seran essencials per al desenvolupament del turisme, en aquell moment incipient. Anys més tard aconsegueix portar a la pràctica les seves idees d'innovació tecnològica i nous models econòmics amb la creació el 1915 la Societat Cooperativa CADÍ.
Josep Zulueta sabia de què parlava atès que va formar part de la primera onada d'estiuejants a la Cerdanya. Sembla que pertanyia a la seva família el mas que avui es coneix com la Fleca Vella a Puigcerdà i és allà on passava els estius de petit pels volts de 1865. L'any 1890, quan escriu a La Vanguardia, ho fa amb certa enyorança del país que de petit havia conegut. Els seus articles dedicats a la Cerdanya són rics en detalls i reflexions pròpies d'algú que sap llegir la realitat en clau econòmica.

L'actualitat d'aquests textos, encertadament reeditats, és absoluta. Us recomano que hi feu un cop d'ull si és que no ho coneixeu encara.

GASCÓN CHOPO, Carles. Comarques oblidades, Josep Zulueta i el Pirineu l’any 1890. La Seu d’Urgell: Edicions Salòria, 2010. 127 p.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada