Arran d'aquesta intervenció a l'Arxiu hem descrit i treballat el fons del Col·legi de Preveres de Santa Maria. L'objectiu ha sigut catalogar un fons que no estava del tot treballat i alhora mirar de localitzar documents que ens aportéssin pistes per a la interpretació de les evidències arqueològiques. Amb aquesta feina hem pogut constatar que el Col·legi de Preveres de Puigcerdà era la institució més rica i poderosa del comtat de Cerdanya, les seves propietats i rendes anaven des de la Perxa al Baridà. El Col·legi estava compost per membres de la petita noblesa del territori, eren senyors feudals de no poques terres i localitats arreu de Cerdanya i, a banda de rendes derivades del traball agrícola, la gran font de beneficis era l'activitat creditícia a la qual s'acollien municipis d'arreu de la comarca.

Aqui veieu dos elements del patrimoni puigcerdanès que ja no existeixen. Us heu de situar a la Plaça de Santa Maria de Puigcerdà, just davant de l'antic hotel Avet Blau. A mà esquerra veiem l'entrada lateral de Santa Maria, encarada al carrer Major. La torre del campanar ens quedaria directament a la nostra esquerra. Al fons veieu l'església dels Dolors, també desapareguda. Avui hi ha la rectoria i un gimnàs. Autor: Juan Bertran, 1900 ca. Fons Juan Bertran, Arxiu Comarcal de la Cerdanya.
Molt interessant!
ResponEliminaEl carrer Major, fins a principis del XX, es va dir 'de Santa Maria', perquè el portal de l'església el tancava per un extrem. Hi ha alguna foto de les que teniu penjades al web que mostra aquest efecte.
Per cert, el portal de marbre vermell que queda al costat del principal de l'església de Sant Domènec prové de Santa Maria; en seria, doncs, juntament amb el campanar, l'única resta. Ara bé, ¿on era situada aquesta portalada a Santa Maria? ¿En teniu idea?
Gràcies Xavi!
ResponEliminaSí, el portal petit de Sant Domènec, situat a l'esquerra el principal, era el portal lateral de Santa Maria, precisament el que es veu a la imatge que he penjat.
Molt bona feina !!!
ResponElimina